Εκκλησιαστικό Μουσείο

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στεγάζεται στο Γυναικωνίτη της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία Αγριδιών.  Στο Μουσείο εκτίθενται αξιόλογα εκθέματα από την παλιά εκκλησία του Προφήτη Ηλία, του τέλους  του 16ου αιώνα ή αρχών του 17ου αιώνα, που δυστυχώς κατεδαφίστηκε για να κτιστεί στη θέση της η νέα εκκλησία του Αγίου, προστάτη των Αγριδιών, αλλά και εκθέματα από τα γύρω του χωριού παρεκκλήσια, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χώρο που είναι σήμερα το γήπεδο των Αγριδιών, του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή «Στρέμματα», και της Αγίας Παρασκευής στην περιοχή «Λατζιερό». Δυστυχώς και αυτά τα παρεκκλήσια δεν σώζονται.

Τα εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου είναι:

Ιστορικό ίδρυσης του Μουσείου
Για το ιστορικό του Μουσείου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την κατασκευή του νέου εικονοστασίου, δυστυχώς πατάχθηκε το παλιό, το οποίο ήταν ήδη καταταλαιπωρημένο, στην αυλή της εκκλησίας για δυο χρόνια μέχρι που εντοπίστηκε τυχαία. Τα μαζέψαμε κομματάκι- κομματάκι και δια χειρός του Συντηρητή Αρχαιοτήτων, Κώστα Γερασίμου, και της ομάδας του, συναρμολογήθηκε και εμπλουτίστηκε με τα υπόλοιπα εκθέματα που ξέραμε ότι βρίσκονταν στην εκκλησία μας».

Στις 22η Σεπτεμβρίου 1996, το  Μουσείο αυτό εγκαινιάστηκε  από το Μητροπολίτη Κυρηνείας, κ.κ. Παύλο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Πρέπει να αναφερθεί πως το έργο έγινε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συνδέσμου Αποδήμων Αγριδιωτών «Ο Προφήτης Ηλίας», αλλά και πως μελλοντικά το σημερινό Μουσείο θα μεταστεγαστεί σε ασφαλές μουσειακό χώρο, όπου θα συνυπάρχει με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Αυτή άλλωστε η ιδέα αποτελεί ένα από τα προτεινόμενα έργα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αγριδιών.

Ελιόμυλος
  
Στα Αγρίδια, μέχρι τη δεκαετία του εξήντα (1960), λειτουργούσε ένας παραδοσιακός ελιόμυλος. Το κτήριο του ελιόμυλου, το οποίο βρίσκεται  στην αυλή της εκκλησίας,  αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο, στον οποίο εκτίθενται:

Ιστορικό διαμόρφωσης του ελιόμυλου 
Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Αγριδιωτών «Ο Προφήτης Ηλίας» αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πολιτιστική αξία του ελιόμυλου αλλά και από οικονομική άποψη αξία του, αναστήλωσε τα χαλάσματα και ανακαίνισε το όλο κτήριο του ελιόμυλου. Ειδικότερα, όπως ο Γιαννάκης Περατικός διευκρινίζει, «ο Σύνδεσμος Αποδήμων συντήρησε και επανατοποθέτησε τον εξοπλισμό στην αρχική του θέση και το παρέδωσε στην κοινότητα Αγριδιών και στις επόμενες γενεές».

Τα εγκαίνια του Ελιόμυλου έγιναν από το Μητροπολίτη Κυρήνειας Παύλο την 22η Σεπτεμβρίου 1996.

Μελλοντικά θα στεγανοποιηθεί το κτήριο το οποίο συσσωρεύει υγρασία και θα τοποθετηθεί ειδικός φωτισμός για την ανάδειξη του χώρου.

Πηγή:
Γιαννάκης Περατικός